02 april 2021 | Carlijn

Kloosterleven rond Pasen

Overnachten in het Klooster om als zussen samen “te landen” en op kracht te komen. Te landen na een onstuimige tijd met een plotseling ongeneeslijk zieke moeder met uiteindelijk ook het verlies. Beide zussen hadden zelf ook het nodige meegemaakt qua ieders gezondheid, maar pasten er een mouw aan. De mogelijkheden die er waren, pakten ze dubbel en dwars aan. Genieten van het bubbelbad, uitgebreid koffie drinken met tijdschriften lezen in de Kapel en uiteindelijk zelfs een tour op de Electric Dutchman. Bij vertrek gaven deze twee lieve zussen aan “geland” te zijn en zelfs meer dan dat. Een vervolg op deze dagen in teken van verzustering staan al weer bij ons gepland.

Een jonge vrouw met een heerlijk ijsje in de hand stond aan de voordeur om in te checken. Ze gaf aan zich hiermee bezwaard te voelen. Het zag er wel ludiek uit, een zwart mondkapje op met een smeltend ijsje in haar hand. Ze was met de trein gekomen en fietste over de mooie brug met haar OV- fiets richting het Klooster. De ijskraam van Brasserie De Zeven Deugen, Dalfsen en ijs- smullende mensen op de kade hadden haar doen afstappen. Als echte ijsliefhebber geef ik haar geen ongelijk, waardoor het ijs brak en we beiden moesten lachen om de combinatie van het druipende ijs en het mondkapje. Na een snelle incheck was er tijd voor haar ijs- geluksmoment.

Gisteravond ontvingen we eerder dan gepland een teleurgestelde jonge vrouw. Ze komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika en had het Klooster uitgezocht om zo twee dagen achtereen examen te doen voor haar inburgering. Ze wilde voor het Paasweekend er graag een punt achter te zetten. Vanwege de avondklok was het examen gecanceld, waar ze niet van op de hoogte was, waardoor ze onverrichte zake kloosterwaarts kwam. Na een goede nacht met een lekker ontbijt ging ze weer vol goede moed naar het examen, deel 2. Zo wel bespraakt en gezellig kletsend als deze dame was, zorgt ervoor dat ik er niet aan twijfel, dat ze deze met vlag en wimpel gaat slagen op een iets later moment.

Door Kristian zijn deelname aan de IVN- cursus Gastheerschap van het Landschap Vechtdal, wat voor leden van Vechtdal Marketing wordt aangeboden, gaan we met nog meer “oog en oor” in de omgeving op pad. Het heeft er voor gezorgd, dat we veel mooie plekken in de buurt hebben bezocht: het gebied rondom landgoed Rechteren, Huize Den Berg, de Stokte en Hessum. Dit onder andere om op zoek te gaan naar de vrij zeldzame grijze zandbij, die voorkomt in het Vechtdal. We hebben veel wilgen in bloei gezien, maar helaas nog zonder ontmoeting met deze bij. In het bos bij Hessum wel veel luid en kort geroffel van de specht gehoord. Prachtig is dat! Je hoort ze in deze tijd, maar om ze daadwerkelijk te zien, is best wel een uitdaging.

Dit weekend zouden wij een familiegroep ontvangen, die de Pasen in het Klooster wilden vieren. Ook vorig jaar schoof dit weekend voor hen met een jaar vooruit. Deze groep blijft enthousiast om te komen en er staat al een ander weekend als optie in onze agenda.
Dit weekend ontvangen wij gelukkig wel gasten, maar dan individuele gasten of stellen die blijven slapen of lekker gaan toeren in het Vechtdal. Nu staan er uitgetrokken wandelschoenen in de gang bij de voordeur. Ze staan klaar voor het echtpaar die morgenochtend het Vechtdal-pad vervolgen.

Pasen, traditiegetrouw denk ik dan zelf terug aan mijn opa en oma. Er stonden steevast twee schalen met eieren op tafel, met zacht gekookte en hard gekookte eieren en dan was het de sport om zoveel mogelijk eieren te eten, als je maar lustte. Pff, ik moet er niet meer aan denken. Een mooie dierbare herinnering is het wel.
Ook een blijvende klassieker waar ik jaarlijks probeer naar toe te gaan is het Eieren gooien Het Oude Station. Het is bij dit spektakel de bedoeling, dat je met je maatje de grootste gooiafstand weet te bereiken, zonder dat het ei stuk gaat. Uiteraard vliegen de eieren regelmatig uit de bocht, wat voor heerlijke (ont)spanning zorgt bij jong en oud op het terras of voor de mensen die veilig binnen zijn gaan zitten.

Ondanks Corona houdt Joost en collega’s van Het Oude station de traditie toch in ere!
Plaats een bestelling op 1e Paasdag en bij het ophalen op 1e paasdag kun je een eitje gooien met zijn tweeën. Zo kun je meedingen op een mooie prijs. Een aangepaste editie, maar toch even dat paasgevoel!
Vanuit het Klooster wensen wij jullie fijne Paasdagen toe!

Carlijn van der Beeke