15 november 2020 | Carlijn

Bezinnen

Bij de start van het Klooster kozen we voor een rustige en vrij sobere inrichting van de Kapel met hierbij de glas-in-lood ramen als troef.
De door ons ingelegde houten vloer, afkomstig van het dakbeschot van de oude katholieke lagere school De Smidshof, waar de zusters aan verbonden waren, maakte het af.
De sfeer zo veel mogelijk proberen in ere te laten, zoals die waarschijnlijk ook geweest is.
Nu wel met een lekkere leestafel vol veel prachtboeken, over Kloosters en Abdijen, de Vecht, historie van het Vechtdal, Rondom Dalfsen, de parochiekerk Dalfsen en wandelgidsen.
Heerlijk om gasten te zien, die weggedoken zijn in deze boeken en soms zelf wat extra informatie wijzer te worden of te delen.
Het zorgt altijd voor stof om na te denken of in gesprek te gaan en voor verbinding.
Wandelaars uit Amsterdam wezen mij vorige maand hun huis aan in de Pijp in het boek Nederland van Boven. Wat een verschil met de uitgestrektheid van het Overijssels landschap. Na een overnachting wandelden deze twee echtparen verder door het afwisselend rivier- en boslandschap van het Overijssels Havezatenpad, die van Steenwijk naar Oldenzaal gaat.
Theda en haar vriendin verbleven onlangs ook bij ons en zij konden zich ook uren vermaken in de Kapel. Uitgebreid ontbijten, de tijd hebben om bij te praten over ieders beslommeringen, maar ook om zich meer te verdiepen in het Kloosterleven.
Theda had voor deze korte vakantie een lang bewaarde briefwisseling meegenomen tussen haar moeder en zuster Theda. Nu was voor haar de tijd rijp om de brieven te gaan lezen.
Haar moeder had als klein meisje les gehad van zr. Theda. Een mooie en jarenlange vriendschap ontstond. Uit het oog, was hierbij duidelijk niet uit het hart. Zuster Theda was betrokken en goed op de hoogte van alle ontwikkelingen van haar moeder van jong meisje, verloofde, vrouw tot moeder van Theda.
Veel gasten kiezen het Klooster voor de rust of om tot zichzelf te komen.
Zo ontvingen wij ook een energieke leuke moeder. Zij had de zinnen gezet om eindelijk een punt te kunnen zetten achter haar studie accountancy door zich ongestoord klaar te kunnen maken voor haar eindpresentatie van afgelopen week. Nu hopen dat haar missie geslaagd is! 🍀
Regelmatig krijgen we de vraag of we voor een periode een toevluchtsoord kunnen zijn voor bezinning of om geheel weer tot zichzelf te komen. Aangezien we geen actief Klooster zijn, verwijzen we dan altijd door. De webpagina www.kloostergids.com is hierbij echt een uitkomst met informatie over 100 Kloosters, Abdijen en bezinningscentra.
“Jullie zijn een Klooster toch?” “ Ik heb het moeilijk, wilt u mij bijstaan, wilt u voor mij bidden?”
Enkele keren per jaar ontvangen we een soortgelijk telefoontje of mailtje. Vaak voordat ik heb kunnen uitleggen, wat voor een functie het Klooster nu heeft, wordt er al dank uitgesproken of blijft verdere reactie uit.
Vier weken achtereen werden we gebeld op een vaste dag met een afsluitend vierde telefoontje, dat de steun erg geholpen had. Hij voelde zich gesterkt en kon zelf weer verder.
Fijn dat we onbedoeld iets voor hem hebben kunnen betekenen.
Mooi en dapper dat mensen contact leggen voor steun in een moeilijke periode.
“Ik hef het glas op jouw gezondheid, Want jij staat niet alleen”
-The Scene-
Zullen we goed voor elkaar blijven zorgen?

Carlijn van der Beeke

proost