30 december 2020 | Carlijn

De laatste decemberdagen in het Klooster

decemberdagen

Er is geen gast te bekennen in het Klooster. Geen wasmachines die draaien, geen lakens te drogen in de linnenkamer. De administratie is tiptop op orde. De verf is overal bijgewerkt en droog.
De kachel staat nu uit, onwerkelijke stilte en kou.
De lichtende ster boven de deur brandt!
Een jaar terug werkten we ons een slag in de rondte. Een groep uit Duitsland verwelkomden we, die de kerst met familie samen vierden. Het was hen zo goed bevallen, dat zij bij hun vertrek kerst 2020 ook reserveerden. Een dag hadden we toen de tijd om het Klooster weer netjes te maken en op te frissen voor een vriendengroep. Knallend gingen ze samen het nieuwe jaar in voor het Klooster.
Samenzijn in het klein, een heerlijke kerst 2020 gevierd!
Gevierd met (schoon-)ouders en enkele familieleden met aantal vaste ingrediënten: gourmet, genoeg te eten en drinken, Top 2000, spellen en de sjoelbak.

sjoelen

De sjoelbak komt met festiviteiten in onze familie vaak tevoorschijn. Hij wordt voortijds grondig opgepoetst om de stenen goed te kunnen laten glijden over de bak, zodat de strijd voor de eeuwige roem los kan gaan. Iedereen wordt uitgedaagd om de hoogste score te behalen. De tactiek van iedere speler is verrassend, van zeer beheerst tot oorverdovend hard en snel.
Dochterlief sjoelt oorverdovend hard en doet hiermee al leuk mee met de onderlinge competitie.
Liefde voor spellen delen we beiden en zo kreeg ze zelfs opa zo ver om deel te nemen aan het spel “wat ben ik?” Banden werden om het hoofd gedaan met te raden kaartjes. Wat een hilarisch spel voor samen zijn in het klein, voor jong en oud, een aanrader.
Ook in het Klooster heeft de sjoelbak een prominente plek. Hij staat in de keuken van het gastenverblijf en wordt zeer veel gebruikt. Vooral groepen die bij ons verblijven, gebruiken onze sjoelbak. Maar gelukkig weet de individuele gast hem ook te vinden. Afgelopen zomer verbleven twee zussen een aantal dagen bij ons en sjoelden er in de avonden samen op los. Het werd niet als storend gevonden door de andere gasten, een aantal sloten zich juist aan bij de zussen en leerden zo de kneepjes van het sjoel-vak.
Na deze dagen van klein samen zijn en genoeg te eten, was er ineens Alle tijd!
Alle tijd, om zelf te genieten wat het Vechtdal Overijssel ons biedt! Een Vechtdalpad-wandeling gemaakt van Gramsbergen naar Mariënberg. De mooie stad Gramsbergen en prachtig natuurgebied rondom Hardenberg gezien. Ik vond met name het gebied rondom Heemse, Rheeze en Diffelen bijzonder mooi. Wat een vriendelijkheid ervaren onderweg. Werkelijk iedereen zegt elkaar gedag, ik houd van deze gemoedelijkheid!
De wandelroute was goed te volgen door de blauwwitte bordjes en bleek uiteindelijk langer qua kilometers. De laatste kilometers vielen wel zwaarder dan verwacht, maar de eindstreep haalden we met 21 kilometer in de benen. Het was het waard!
Vandaag dichterbij het Klooster gebleven en rondje Stuw Vechterweerd gefietst. Het blijft ten aller tijden mooi met genoeg te zien: de Ruitenborghweg, de stuw en de Zuidelijke Vechtdijk.
Door Alle tijd de fietstocht afgesloten met een kop thee bij een hechte vriend.
Geluk met Alle tijd
Nu maken we ons op voor Oud en Nieuw. Het gezellig traditioneel oud en nieuw vieren met onze vriendenkring kan gewoonweg niet. Het wordt een samenzijn thuis in kleine kring, maar ook samen met vrienden door een online-bingo voor de kinderen.
In een klein samen zijn, gaan we 1 januari 2021 in om weer echt Samen met elkaar te kunnen zijn in 2021! Heb lief, houd vol.
Een goede jaarwisseling gewenst!
Carlijn van der Beeke