24 januari 2021 | Carlijn

Dalfsen- gevoel van thuis

De afgelopen weken is het rustig geweest in het Klooster. Onze vaste gasten, die aan het werk zijn in de regio, blijven gelukkig wel komen.
Een hartelijk ontvangst, maar geen gevulde koelkast om wat uit te pakken of in de ochtend een heerlijk verzorgd ontbijt in de Kapel. Het voelt zo ongastvrij, maar gelukkig kennen deze gasten ons, de maatregelen en houden we ons hier aan.
Verse bloemen op tafel, het dagelijks krantje en een gevulde koffiemachine maken het geheel wat huiselijker.
Na verloop van tijd hebben de gasten elkaar ook beter leren kennen tijdens hun verblijf. Wat is de keuken dan toch een mooie plek! Er wordt vaak een snel potje gekookt, afhaaladressen van de plaatselijke horeca besproken of mooie wandelroutes uitgewisseld om het hoofd leeg te maken na een werkdag.
Zo leuk om op een avond een keukentafel aan te treffen, die is ingericht als een gezamenlijke corona-proof werkplek. Twee individuele gasten zaten te werken aan een opdracht voor ieders hun werk, maar hadden beiden een eindtijd van 22:00 uur afgesproken om samen de dag af te sluiten met wat te drinken en een nootje. Een gevoel van thuis.
We hebben een echtpaar uit Brabant mogen ontvangen, die weer energie wilden opdoen op hun pedalen met frisse wind door hun haren. Het vele thuis zijn en thuis werken had zijn weerslag op hun gehad. Twee dagen hadden ze uitgetrokken voor hun flinke fietstochten met guur weer. Het deerde ze niet, ze waren in bezit van een goed regenpak. Op een ochtend zwaaide ik dit echtpaar uit met een flinke thermoskan koffie en zelf gesmeerde boterhammen in hun fietstassen. Uitgewaaid dat zijn ze, daar heb ik geen enkele twijfel over.

Zo heb ik zelf de app Ommetje ontdekt en wat geeft mij dit energie! De app Ommetje is een bewustwordingscampagne van de Hersenstichting in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder en is gericht op het verbeteren van je hersengezondheid. Het activeert mij en kom zo echt meer in beweging door alle ommetjes! Het maken van ommetjes heeft inmiddels ook de interesse gewekt van de kinderen. Het begon met wandelen in de sneeuw op de bewuste avond en sindsdien ontdekken we het dorp nu bijna dagelijks met een avondwandeling na het eten. De kinderen lopen, zelf goed verlicht, voorop en bedenken de route met leuke en verrassende hotspots: over de Blauwe bogenbrug, langs de molen, kloppen op het raam van bekende families en langs hun leslokaal om te zien of hun plekje nog steeds hetzelfde is. Zo kostbaar zijn de gesprekken in deze wandeltijd.
5-jarige zoon Thies wilde vandaag wandelen in het bos en had ook de weg er naar toe goed in zijn hoofd: langs het station, spoor over naar links, loonbedrijf Pekkeriet (dat weten natuurlijk de jongens te vinden uit het dorp door hun vele grote machines😉) en dan lekker het bos in met vele grote interessante stokken.
Wat een prachtige slingerende weg is de Rietmansweg en we werden daar door ons stil te houden, beloond met een concert van vele mussen. Prachtig de natuur!
Mijn ouders tipten mij al eerder over het Willemspad en Jans bankje. Vandaag kon ik zelf dit vrij nieuw paadje ontdekken, het Willemspad.

Het Willemspad ligt in een natuurgebied met mooie vistrappen, wat valt onder landgoed Den Berg. Het maakt een prachtige verbinding tussen de Rietmansweg en de Bergerallee, wat is ontstaan om ruimte te maken voor water.
Zoals we vaak een wandeling afsluiten bij Het Oude Station met een warme chocomelk, hebben we dit nu ook gedaan met een choco to go en klimmende kinderen op de locomotief in de speeltuin. Heerlijk!
In huis kunnen we ons ook prima vermaken, heb altijd wel wat te doen. Sinterklaas heeft ons onder andere verwend met Monopoly Dalfsen, wat Jumbo Kamphuis in Dalfsen heeft uitgebracht. Een collector’s item met bekende straten en unieke gebouwen uit Dalfsen, waarin ik met gepaste trots vermeld, dat zelfs het Klooster een plekje op het bord heeft gekregen. Bedankt Jumbo Kamphuis!

Het spel is erg in trek bij onze 8-jarige dochter en haar vrienden. Ze kwamen door te doen er achter, dat je niet enkel de focus moet hebben op de vele briefjes geld. Inmiddels wordt er al flink wat kennis opgedaan met al dat tellen door te kopen en te betalen, het onderhandelen en door soms ook je verlies te nemen. Een mooi en leerzaam onderdeel van de thuisschool.
We maken er het beste van, maar wat kijk ik al weer uit naar bedrijvigheid van jong en oud in het Klooster en in het dorp.
Dat weer de tijd komt, dat net zoals bij Monopoly er niet enkel langs het Klooster wordt gegaan, maar er ook op.
Heb lief, houd vol!

Carlijn van der Beeke