26 september 2020 | Carlijn

Hasselt, de geboortegrond van haar vader

Afgelopen juni ontvingen we een leuk stel uit Dordrecht voor enkele dagen vakantie in het Vechtdal.
Een lekker zonnetje scheen en ze vonden een fijn plekje op onze loungeset in de tuin.
Het stel was erg hartelijk, interesse voor ons als persoon en ook meelevend met onze b&b in Corona-tijd. De omgeving Dalfsen en onze b&b was met zorg gekozen, mede gezien de geringe rij-afstand met Hasselt.
De vrouw wilde voor het eerst in haar leven een bezoek brengen aan Hasselt, de geboortegrond van haar vader.
Ze vertelde dat haar vader al op 44- jarige leeftijd was overleden en gezien zijn vele omzwervingen in tehuizen en pleeggezinnen in zijn tienerjaren, er nauwelijks iets te vinden is aan foto’s en informatie over wie haar vader was in zijn jeugdjaren. Met deze dagen in Dalfsen hoopte ze meer van de geboortegrond van vader te weten te komen.
Na het ontbijt in de Kapel werd door het stel het geboorteadres aangedaan in Hasselt. Op het adres, Eikenlaan D84, bleek nu andere woningen gevestigd te zijn en het was helaas onmogelijk dat op dat adres op 13 maart 1944 haar vader, Arend Soer, er ter wereld was gekomen. De stad Hasselt werd door hen verder aan gedaan en ze maakten er met zijn beiden een gezellige dag van.
In de middag trof ik hen beiden aan en vertelden over hun beleving in Hasselt.
Zo bijzonder werd het gevonden om op dezelfde plek te zijn als waar haar vaders wieg gestaan had. Een stuk van de puzzel was nu voor haar gelegd.
Ze vertelden wel rond gekeken te hebben om mensen van rond de 75 jaar aan te spreken, maar enig schroom en ook het Coronavirus hield hen tegen.
De geboortegrond van mijn vader ligt in Dalfsen, in buurtschap de Marshoek. Hij is geboren in de boerderij van destijds zijn buren, aangezien een bom in WOII de boerderij ongelukkigerwijze raakte en net voor zijn geboorte afbrandde.
De verbondenheid was groot, er werd voor elkaar gezorgd en men kende elkaar. Noaberschap. Wat een onfortuinlijke start is het geweest voor mijn opa en oma als kersverse ouders.
Zonder enig schroom maak ik contact mijn ouders. Beiden zijn geïnteresseerd in historie, verhalen van mensen en betrokken bij de Historische Kring Dalfsen.
De volgende dag zwaai ik het dankbare lieve stel uit, ze gaan weer naar Dordrecht, maar met een nieuw aanknopingspunt erbij; een naam van een contactpersoon van Historische Kring Hasselt.
Een tijdje later ontvangen we zomaar een lief, creatief en eigen gemaakte bedankkaart van hen. Deze gasten sluit je in je hart❤️
Ook binnen de Historische Kring Hasselt wordt er gezocht, maar helaas is er nog weinig reactie gekomen.
Wie kan haar de puzzel met betrekking tot haar vader completer maken?
Zie haar oproep Corina Huisman Soer
#Arend Soer #Hasselt 1944

Carlijn van der Beeke